Vertaling Guilloche artikel Art Jewelry Magazine Maart 2015 door Ingrid van der Meer

PROBEER EENS GUILLOCHE
Gebruik kinderspeelgoed om een door machines gemaakt patroon te immiteren om een emaille hanger te maken.
Tijdens mijn emaille opleiding op de Glassell School of Arts in Houston (USA), hadden we een ‘Fabergé’ semester. We bestudeerden het werk van Fabergé en werden geraakt door zijn mooie en ingewikkelde gegraveerde patronen die hij onder zijn basse taille emaille gebruikte – zilver dat met een repeterend patroon werd ingegraveerd. Onze lerares, Jan Harrell, bestelde kant en klare guilloche cirkels voor onze klas. Deze waren aardig aan de prijs, dus vroeg ik mij af of er een manier was om ditzelfde effect te bereiken op een stuk zilver. Opeens dacht ik aan een speeltje dat ik had toen ik ongeveer 10 jaar oud was – de Spirograph. Jammer genoeg had ik die jaren geleden weggedaan, maar mijn man vond al gauw een nieuwe Spirograph voor me online. Nu kon ik mijn eigen ‘guilloche’ zilver maken.

Maken van het patroon op zilver. Kies een buitenring van de Spirograph en zoek daarbij een passende binnenring. Maak een paar tests op papier en schrijf op welke combinatie je het meeste aanstaat.
Voor mijn voorbeeld gebruikte ik ring nr. 150/105 en Cirkel nr. 80 met nr. 26 als tekenpunt. Geef de startposities van het tekenpatroon met een watervaste viltstift aan op je ring en op je schijf.
Gebruik helder plakband om een stuk zilver op je werkbank te plakken. Als het zilver niet groot genoeg is om door de Spirograph ring bedekt te worden, leg dan rondom je cirkel stukken koper (of ander materiaal) dat net zo dik is als je zilver. Plak dat ook aan je werkbank en aan de buitenzijde van je zilver vast. Hierdoor maak je een geëffende ondergrond om op te werken.
Plak je ring van de Spirograph (in dit geval 150/105) met plakband vast op je zilver. Zorg er hierbij voor dat je geen plakband aan de binnenzijde van je ring plakt.
NOTE: de laatste versie van Spirograph heeft een soort ‘plak kauwgom’ (Spiro Putty) waarmee de ring vastgeplakt kan worden op het metaal. Breek 5-6 kleine stukjes af en rol ze tot balletjes. Leg ze onder de ring en druk ze zo plat mogelijk zodat de ring goed op het metaal vastzit.
Als je nog nooit met Spirograph hebt gewerkt, neem dan je tijd en maak jezelf ‘eigen’ met het gebruik van dit gereedschap zodat je weet hoe de beweging en weergave op papier is voordat je op zilver begint. Werk nauwkeurig en heb geduld met dit proces. Oefen je ontwerp een paar keer op een stuk koper met een kraspen (i.p.v. een balpen) zodat je het gevoel in je vingers krijgt. Hoe simpel de beweging ook lijkt met een pen, een kraspen op een stuk metaal is een stuk moeilijker. De kraspen kan makkelijk uit de schijf slippen en ook kan de schijf uit de ring kan losschieten. Dit laat krassen achter op je werkstuk. Als je kraspen zonder krassen uit de ring is geslipt, start dan voorzichtig vanaf het beginpunt dat je met viltstift op de ring en schijf had aangegeven (zonder druk op de kraspen) totdat je bij het punt komt waar het misging. Vanaf hier kun je opnieuw druk op de kraspen zetten.
Mocht je zilver toch zijn gekrast door het uitschieten van de pen, draai dan je zilver om. Aan de achterzijde van het zilver heb je een herkansing om je patroon te tekenen.

Vertaling van het artikel wordt vervolgd.