Eutectic soldeer bij emailleren -artikel van Beth Katz

Eutectic soldeer bevat geen zink en daarom kan er direct overheen worden geëmailleerd. Eutectische soldeer wordt alleen gemaakt van fijn zilver en koper. Andere soldeer formules bevatten zink, waardoor breuken en bubbels ontstaan als eroverheen wordt geëmailleerd . Dit kan zelfs lang na het emailleren nog gebeuren.
Tot nu toe was Eutectic soldeer alleen verkrijgbaar als draad of plaat soldeer. De eutectische formule is nu ook in pasta, poeder en draad beschikbaar. De formules gaan van extra extra zacht, extra zacht, zacht, twee soorten medium, hard, IT en eutectische. Voor goud zijn de volgende karaten beschikbaar : 14, 18 en 20 karaat voor granulatie werk. De 22k formule is verkrijgbaar in plaatmateriaal of poeder. Goud soldeer is verkrijgbaar in hard, medium en zacht in pasta vorm. Wij bieden poeder soldeer voor uw specifieke eisen, met inachtneming van een minimum order.
Poedersoldeer is een uitstekende applicatie voor emailleurs bij het vastsolderen van twee lagen metaal bij b.v. de champlevé techniek. Poeder soldeer wordt gezeefd boven
een hoogsmeltend flux en wordt aangebracht op de achterzijde van het stuk (zweet techniek) dat is uitgezaagd. Dit werd uitgebreid getest tijdens een recente FSG emaille workshop. Je werkt snel in een zeer hete oven, zodat er geen zuurstof tussen het soldeer en het werkstuk kan komen. Als je te langzaam werkt kan oxidatie optreden waardoor er geen hechting plaatsvindt tussen het metaal en het vloeibare soldeer.
Het voordeel van pasta soldeer is dat je het direct kunt plaatsen waar je wilt. Je hoeft geen flux toe te voegen omdat dat bij de pasta soldeer al aan de soldeer is toegevoegd.
De pasta soldeer wordt geleverd in een spuitje met een naald. Door de snelle plaatsing levert dit tijdbesparing op. Het organische bindmiddel in de pasta soldeer maakt het solderen een eenvoudige handeling. De fluxen worden opgenomen in het soldeer. Het bindmiddel verbrandt volledig waardoor er een prachtige soldeerverbinding ontstaat. Verder werkt de pasta soldeer net als alle andere soldeer.